Avui els diaris i els mitjans de comunicació van plens de la noticia del dia: finalment el President tirarà endavant la remodelació del govern (no m'acaba d'agradar la denominació de crisi que es fa servir habitualment) mal gestionada fa un cert temps. Sembla que l'estil ZP ha cuellat però amb algunes diferències de filtració informativa prèvia que han obert la veda de les especulacions.
Com que a les 2 de la tarda se sabran els substituts reals (els del PSC semblen força confirmats), la reflexió pertinent ara és la que fa referència a la oportunitat política dels canvis en aquest moment escollit. El President ha assenyalat que el desig és que el nou executiu (que manté la correlació de forces entre els socis i, molt més important, no modifica una estructura departamental inflacionada i poc eficient) estigui en ple funcionament un cop aprovat el nou Estatut en referèndum.
Una primera crítica és la que incideix en el moment: amb l'Estatut encara per refrendar i amb un dels socis sense decidir quin serà el seu posicionament públic, la posició negociadora d'ERC no és la millor o la més desitjable. Així el criteri majoritari que ja va anunciar el President fa poc sembla que plana per sobre de la decisió.
En segon lloc, i assumint com a invitable el moment, crida l'atenció que no s'hagi aprofitat -sota l'empara del mateix criteri- per a fer una remodelació "completa": no només canvi de noms sinó també redisseny organitzatiu. Des del principi els analistes han apuntat que un dels principals entrebancs del tripartit ha estat la inflació en el nombre de Departaments i la seva caracterització. En mancaria una reducció i una redefinició d'acord a les línies polítiques prioritàries, la qual cosa és el mateix que proposar una organització transversal de l'Administració catalana. Obviament això queda en el camí.
Com també queden en el camí (o al menys així sembla) els dos productes legislatius que havien d'acompanyar l'Estatut en aquesta legislatura: llei d'organització territorial i llei electoral. En el primer cas s'han aixecat massa crítiques en algunes contrades i en el segon no sembla que s'hagi fer res de nou, tot i que es va presentar com un dels grans projectes.
Bé, en tot cas, parlem-ne a partir de les dues. Vejam si al final es confirmaran les travesses i tindrem algun nou conseller que ha dedicat i ho està fent encara una part de la seva activitat a la recerca i estudi dels governs de coalició. Si és així, l'enhorabona per endavant!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada